Jak dbać o zioła doniczkowe

Świeże zioła w kuchni nie tylko i wyłącznie wspaniale będą wyglądać na kuchennym parapecie, niemniej jednak również poprawią walory smakowe wielu dań. Warto poeksperymentować w kuchni i sprawdzić, które zioła najlepiej trafiają w gust domowników. Zioła można dodawać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i past warzywnych.

Z powodzeniem mogą zastąpić sól, która jest bardzo szkodliwa i szczególnie w nadmiarze może się przełożyć na gorsze wyniki badań. Hodowana mięta w doniczce może być dodawana także do koktajli. Na pewno też będzie wyglądać bardzo dobrze jako ozdoba na deserach lodowych i ciastach. Piękne, świeżo zielone listki bazylii, czy mięty sprawdzają się jako elementy dekoracji. Poza tym z liści mięty pieprzowej można zaparzyć herbatę. Będzie miała znacznie delikatniejszy smak niż mięta zaparzona w torebce, ale także będzie smakować. Ogólnie rzecz ujmując zioła w doniczce, szczególnie miętę, trzeba regularnie podcinać, czyli urywać im listki i je wykorzystywać. Wtedy roślina zagęści się i będzie miała nowe pędy boczne. Ważne jest też podlewanie bazylia w doniczce powinna być podlewana co drugi dzień niewielką ilością wody. Mięta zaś wymaga podlewania codziennie. Warto także pamiętać o odpowiednim stanowisku dla ziół rosnących w doniczkach. Nie powinny znajdować się na stanowisku w pełnym słońcu, ponieważ wówczas ich liście będą usychać. Ziół nie trzeba nawozić ani przesadzać. Będą rosły dużo lepiej w jednej donicy przez dwa trzy sezony. Po tym czasie ziemię powinno się wymienić na nową a doniczkę na taką, która jest o jeden rozmiar większa.
Warto sprawdzić: świeże zioła w kuchni.